Το πλήρες σε λιπαρά ελληνικό γιαούρτι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο για εσάς από το χωρίς λιπαρά γιαούρτι
Αν είστε οπαδός των γαλακτοκομικών, αλλά δεν φτιάχνετε τα παρφέ και τα κρεμώδη μπολ πρωινού σας με ελληνικό γιαούρτι, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε. Όχι μόνο είναι το κρεμώδες, ευέλικτο υλικό νόστιμο σε όλα, από τα ψητά μέχρι τις πατάτες και τα smoothies, αλλά το ελληνικό γιαούρτι είναι επίσης πολύ καλό για εσάς – και για πολλούς λόγους.
“Λατρεύω απόλυτα την υφή και τη γεύση του ελληνικού γιαουρτιού”, λέει η διατροφολόγος Maya Feller, RD, CDN. “Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε έναν τόνο θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να το ενσωματώσετε σε κάθε γεύμα – όχι μόνο στο πρωινό”.
Φυσικά, όπως όλα τα γιαούρτια, δεν είναι όλα τα ελληνικά γιαούρτια ίδια. “Ιδανικά, θέλετε το ελληνικό σας γιαούρτι να έχει περίπου 200 θερμίδες, τουλάχιστον 2% λιπαρά, λιγότερο από 10 γραμμάρια ολικής ζάχαρης και τουλάχιστον έξι γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα”, λέει ο Feller. “Όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά, τόσο πιο πιθανό είναι να προσθέσουν επιπλέον ζάχαρη, οπότε πρέπει να το προσέξετε αυτό”.
Εκτός από την πρόσθετη ζάχαρη, ορισμένες μάρκες μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν τεχνητές γεύσεις και χρώματα στα γιαούρτια τους, τα οποία θέλετε να αποφύγετε.
Αλλά γιατί, ακριβώς, το ελληνικό γιαούρτι είναι τόσο καλό για εσάς – και πώς διαφέρει από τα άλλα γιαούρτια στο διάδρομο των γαλακτοκομικών προϊόντων;
Εδώ θα βρείτε τα βασικά στοιχεία για το πώς παρασκευάζεται, καθώς και οκτώ νόμιμα οφέλη που πρέπει να γνωρίζετε.
Τι ακριβώς είναι το ελληνικό γιαούρτι;
“Ουσιαστικά, η διαφορά μεταξύ του ελληνικού γιαουρτιού και του κανονικού γιαουρτιού είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει στραγγιστεί”, εξηγεί ο Feller. “Το ελληνικό γιαούρτι στραγγίζεται για να αφαιρεθεί ο ορός γάλακτος, ο οποίος κάνει το γιαούρτι να έχει πιο παχύρρευστη σύσταση. Επίσης, μειώνεται η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη και αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες”.
Για παράδειγμα, ένα δοχείο ελληνικού γιαουρτιού των 200 γραμμαρίων περιέχει περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και έξι γραμμάρια ζάχαρης, ενώ ένα δοχείο κανονικού γιαουρτιού 250 γραμμαρίων περιέχει μόλις έξι γραμμάρια πρωτεΐνης και οκτώ γραμμάρια ζάχαρης.
Όπως και τα άλλα γιαούρτια, το ελληνικό γιαούρτι περιέχει “ζωντανά στελέχη” προβιοτικών, λέει ο Feller. Ορισμένες επιλογές μπορεί επίσης να περιέχουν βιταμίνη D.
Τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού
Μαζί, αυτοί οι διατροφικοί παράγοντες καθιστούν το ελληνικό γιαούρτι πολύ υγιεινό για εσάς. Ακολουθούν οκτώ συγκεκριμένα οφέλη που πρέπει οπωσδήποτε πρέπει να γνωρίζετε.
01. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
“Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, το ελληνικό γιαούρτι μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους”, λέει ο Feller. “Κατά μέσο όρο, η πρωτεΐνη σας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και ανάλογα με την περιεκτικότητα του [γιαουρτιού] σε λιπαρά, ο συνδυασμός των δύο μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες”.
Δεδομένου ότι το ελληνικό γιαούρτι έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ώστε να μην έχετε να αντιμετωπίσετε την κατάρρευση (και την επιθυμία) μετά την κατανάλωσή του.
02. Θα κρατήσει το έντερό σας ευτυχισμένο
“Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει έναν τόνο προβιοτικών, τα οποία είναι τα υγιή βακτήρια που διατηρούν το έντερό σας σε βέλτιστο επίπεδο”, λέει ο Feller. Αυτά δεν είναι μόνο καλά νέα για την πέψη σας, αλλά το να έχετε ένα υγιές έντερο σημαίνει επίσης καλύτερο ύπνο, ένα καλά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιωμένη διάθεση και ακόμη και καθαρότερο δέρμα.
03. Το ελληνικό γιαούρτι βοηθά τα οστά σας να παραμείνουν δυνατά
“Σε γενικές γραμμές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται εξαιρετική πηγή εύκολα απορροφήσιμου ασβεστίου – περίπου το 19 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σας”, λέει η Savelyeva. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει και το ελληνικό γιαούρτι. Τα πλεονεκτήματα του ασβεστίου περιλαμβάνουν την ενίσχυση των οστών και των δοντιών σας και ακόμη και την καθυστέρηση της εμφάνισης της κοινής πάθησης των οστών, της οστεοπόρωσης, εξηγεί η ίδια.
04. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Χάρη στην περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition.
Μια σημαντική προειδοποίηση, ωστόσο: “Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το γιαούρτι που καταναλώνετε δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, όπως χυμό ζαχαροκάλαμου, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή φρούτα με προσθήκη ζάχαρης”. Τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στη λακτόζη θα πρέπει να αντιστοιχούν μόνο σε λίγα γραμμάρια.
05. Το ελληνικό γιαούρτι διαθέτει έναν τόνο άλλων σημαντικών μετάλλων και βιταμινών
Το ασβέστιο δεν είναι το μόνο σημαντικό θρεπτικό συστατικό σε αυτό το υλικό. “Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει βιταμίνη Β12, η οποία συντηρεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού σας συστήματος”, λέει η Savelyeva. “Έχει επίσης αρκετές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως φώσφορο, ψευδάργυρο, ιώδιο, κάλιο και ριβοφλαβίνη, τα οποία έχουν έναν τόνο σημαντικών οφελών, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς”. Καθόλου άσχημα για ένα μόνο κρεμώδες τρόφιμο, ε;
06. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε όλα τα είδη των συνταγών
“Υπάρχει αυτή η παρανόηση ότι το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί μόνο για πρωινό, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου”. “Λατρεύω να χρησιμοποιώ το ελληνικό γιαούρτι σε τηγανίτες, ως υποκατάστατο της ξινή κρέμας ή ακόμα και στις συνταγές του δείπνου μου”.
Είτε το χρησιμοποιείτε σε ντιπ ή σάλτσες σαλάτας, η αντικατάσταση του ελληνικού γιαουρτιού με άλλα συστατικά στη μαγειρική σας μπορεί να ενισχύσει τη θρεπτική αξία οποιουδήποτε φαγητού.
07. Είναι ένας προσιτός τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες
Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια απίστευτα προσιτή πηγή πρωτεΐνης – ειδικά σε σύγκριση με τα θαλασσινά ή τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα.
08. Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να υποστηρίξει την αποκατάσταση της προπόνησης
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών. Εξάλλου, τα αμινοξέα της πρωτεΐνης είναι τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των μυϊκών ρήξεων και την υποβοήθηση της παραγωγής νέων μυϊκών κυττάρων. “Το να φάτε λίγο ελληνικό γιαούρτι, είτε σε ένα smoothie είτε μόνο του, μετά την προπόνηση, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε στην ανάρρωση”, λέει ο Feller.
Το συμπέρασμα: Αρκεί να επιλέξετε μια ποικιλία με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Από το εντυπωσιακό θρεπτικό του περιεχόμενο μέχρι τη χαμηλή του τιμή, είναι ένα κρεμώδες και νόστιμο τρόφιμο με πολλά οφέλη για την υγεία.
Το ελληνικό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά είναι στην πραγματικότητα καλύτερο για εσάς από το άπαχο. (n.d.). Yahoo Life. https://www.yahoo.com/lifestyle/full-fat-greek-yogurt-actually-125700461.html

